Frakt 69kr - Fraktfritt vid köp över 500kr - Betala med Klarna - Hämta i butik

Näringsbrister av stress i vardagen

Jag fick en fråga på Instagram om jag inte kunde skriva lite om hur vi kan hjälpa våra hundar som är lite mer stressade. Inte med hundträning utan hur vi stöttar upp dom i vardagen med kost, mineraler och vitaminer. 

 

I människans värld är det ganska vanligt att vi uttrycker oss med meningar som "Jag tappar hår för jag har haft en stressig period" eller "Mina naglar går av för jag har inte tagit hand om mig själv ordentligt" osv. 

= Vitamin och mineralbrister

Men hunden då? 

Våra hundar lever i ett ganska stressigt samhälle där det händer en hel del varje dag. Vi får gäster, dom lämnas på hunddagis, dom gör utfall på promenaderna, dom kan vara oroliga för olika situationer, vi tränar och motionerar våra hundar ganska hårt också. 

Kroppen töms på diverse vitaminer och mineraler när den utsätts för stress samt att en kropp som har rätt näring i kroppen MOTVERKAR stress. 

Så har du en reaktiv hund, dvs. en hund som är eller blir stressad lätt så är det jätteviktigt att se över näringen i kosten. 

B-vitaminer tex. är en vattenlöslig vitamin som behöver tillsättas via kosten dagligen, den lagras alltså inte i depåerna så som tex. järn gör. ENDAST B12 lagras i kroppen och då i levern.

Jag rekommenderar Standardt produkter och dom har en sort som heter PÄLS B-VITA. Prova den. Förövrigt bor du i Göteborgsområdet måste ni besöka GG HUND och KATT där det finns riktigt duktig personal på just vitaminer och mineraler. Bla. Lena Mattsson som arbetar på Standardt produkter. Hon har lärt mig såååå mycket under dom här 10 åren. Kärlek till dig Lena som orkat med alla mina frågor, haha!

Och bor du i Sthlm så måste du besöka oss såklart ;)

B-vitaminer är också nödvändiga för att hormonsystemet ska funka bra. Kort och gott kan man säga HUD - HÅR - NAGLAR = B-vitamin. 

Det är också viktigt att se över att din stressade hund får i sig ordentligt med fetter så en fiskolja brukar bara superbra och fettet hjälper näringsupptaget i kroppen samt att man motverkar att hunden blir undernärd. Stressade hundar har en tendens att ha jobbigt att hålla vikten. 

Ge också din hund mat på tider där det är lugnt hemma, inte när alla står med skor på i hallen och är på väg på diverse aktiviteter. Gå då hellre upp en stund tidigare på morgonen och ge mat i lugn och ro. Ingen vill ju kasta i sig sin mat. 

SÖMN... den viktiga vilan. Att ha en stressad hund brukar ofta innebära att många tipsar om att AKTIVERA hunden mer så den blir trött och inte orkar reagera lika mycket. Nej tycker jag om det, din hund behöver mycket vila och lugn och ro. Stress botas inte av ännu mer stress. 

 

Jag har även hört talas om att ge en stressad hund mindre mat i skålen så den fortfarande är "hungrig" och så att den är mer sugen på ditt godis på promenaden... Nej igen. Ge din hund ordentliga måltider med mycket näring i sin trygga lugna miljö hemma. Inte äta mat i stress och aktivitet. Kroppen måste få en chans att ta upp näringen och maten, bryta ner den i lugn och ro och det gör dom som bäst när dom kan vila efter maten. 

Se över helheten, Hur lever vi? Vad äter vi? Hur sover vi? osv. 

Hoppas ni fick lite tankar och detta gäller även katter bara det att jag inte är lika insatt i katten ännu tyvärr så kan inte skriva lika mycket om katten. 

 

Behöver du hjälp med att hantera stressituationer kan du kontakta Mervi som jobbar med beteendebiten hos oss. 
mervi@hundinspiration.se

Önskar er en fin dag!

Louise

 

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända