Frakt 69kr - Fraktfritt vid köp över 500kr - Betala med Klarna - Hämta i butik

Hormoner och pubertet

Klåda och öron/tassproblem är så vanligt att det tillhör det absolut vanligaste frågorna i butiken.

Så vad kan man göra åt det? 

 

Börja med att fundera över: 

 • När startade problemen, ålder?
 • Vad åt min hund just då?
 • Hur lever vi? 
 • Ska den löpa snart? 
 • Precis kastrerats? 
 • Stressar den? 
 • Sover den ordentligt? 

 

Tänk dig en människa som fyller ca 12-14 år, den går från barn till ungdom och allt vad det innebär. 

 • Fett hår
 • Finnar
 • Utslag
 • Eksem
 • Viktuppgång
 • Viktnedgång
 • Koncentrationssvårigheter, 
 • Trötthet osv.                                                                                                                                                                                  

Nej alla får inte dessa problem men jag vågar påstå att det är mer en regel än undantag att drabbas av något ovan. 

 

Våra hundar då? 

Valptiden flyter ofta på och hunden kan äta flera sorters godis och kanske på sin höjd bli dålig i magen och kanske klia sig lite när selet sitter för hårt eller liknande. 

Hunden fyller ca 6-8 mån = unghund. Kunder börjar ringa till oss och undrar över bättre mat, ”allergifoder” etc för hunden har börjat klia sig, få svamp i öronen, utslag på tassarna osv. 

 

Man går till veterinären och får då ofta rekommendation att bada i klorhexidin (bakteriedödande) och byta till allergifoder. 

Inget fel i det men ger ofta inte det resultat man önskar långsiktigt. 

Jag sitter inte på facit men jag har en teori som jag fått bekräftad många gånger när jag hjälpt hundar med hudproblem. Självklart finns det också andra orsaker och det pratar vi ju givetvis om också. Men i många fall handlar det om:

 

HORMONER och PUBERTET

 

Jag är övertygad om att BRA NÄRINGSRIK mat tillsammans med schyssta kosttillskott, mycket sömn och lite stress är det som behövs första 3 åren i hundens liv.

Efter 3 år räknas den som vuxen och hormonerna stabiliseras och hunden blir ofta bättre bara av att fylla 3-4 år. OM man grundat med näringsriktig mat! 

 

Varför pratas det inte mer om hormoner inom hund? En hund löper ju, liksom en kvinna har mens. En hane bildar höga doser testosteron, liksom en man i människovärlden och ändå så är det inget konstigt med finnar på en 13 åring men inte på en hund i tonåren? 

På en hund blir det diverse "allergiutredningar" som kostar stora summor pengar. Ibland behövs det men i många fall hade det kunnat undvikas ifall vi tittade på hormonsystemet, tarmfloran etc.  

 

Har du hudproblem eller liknande på din hund, se över näringsintaget. 

Jag anser att man bör undvika majs, socker, vetemjöl, soja och olika former av smakförstärkare. Detta ska jag skriva mer om vi tillfälle. Idag vill jag bara så ett frö till dig som har en hund som har hudproblem.

 

Börja skriva ner när skoven kommer och kanske hittar du ett mönster? 

När du hittat ditt mönster så kan resan mot tillfrisknande börja, kanske reagerar din hund alltid inför löp? eller när den varit hos sin hundvakt (bytt flock) , motionerats mer/mindre, ätit en specifik produkt osv. 

 

Det kan bli bättre bara av att hunden blir äldre också så håll ut och ibland behöver man släcka små bränder med starkare medel (medicin) men att ha som mål att inte underhålla kroppen med antibiotika,penicillin,kortison och olika starka schampon är alltid bra och då behöver man titta på hela bilden. 

Att ge sin hund ett hälsosamt liv. 

 

Vad är ett hälsosamt liv enligt mig ? 

 

- Äta foder som har råvaror som du vet vart det kommer ifrån, ha koll på antibiotikanvändning, djurhållning, tillsatser osv. 

- Inte utsätta sitt djur för hög stress

- Låta sitt djur VILA mycket

- Skydda sitt djur från obehagliga situationer

- SÖMN

- Stötta upp kroppen om den behöver med tex. en olja eller tillsätta lite extra mineraler när hunden är i behov, tex. när den stressat mycket eller löper. 

- När det är dags för vaccin, vaccinera djuret när det är fullt FRISKT ( detta ska jag skriva mer om i ett annat inlägg)

 

 

Jag tror att vi är ganska överens om att vi inte rekommenderar människor att leva på vitt bröd och socker.. ändå så är en del torrfoder idag uppbyggda på just de.

Vetemjöl och socker... 

 

Här är min läromästare, Dolly. Hon hade diverse allergier när hon kom till mig som vanvårdsärende. Genom att bygga upp hennes immunförsvar så försvann hennes olika problem och hon blev fullt frisk från bölder, utslag, magproblem etc.

 

Efter tillfrisknandet så återkom hennes problem precis runt löp och jag lärde mig hur jag kan hjälpa henne på bästa sätt. Resultatet blev att hon även höll sig frisk under sina löp tillslut. 

Hon är idag i hundhimlen, hon fick bli gammal hos oss och hon är evigt saknad och jag känner stor tacksamhet för allt hon lärde mig inom kost och hälsa.

 

Kroppen är liksom lite mer komplicerad än vad man tror ibland och tid och tålamod är två bra vägledande ord. 

 

 

Jag kommer återkomma mycket till detta ämne. 

Har du frågor, maila mig på butiken@hundinspiration.se 

 

Jag gör inga färdiga kostscheman, du blir proffs på din egna hund och jag bollar gärna tankar med dig och hjälper dig på vägen. 

 

Louise

1 kommentar

 • Hej Louise! Kul att du kommer blogga. Jag kommer absolut följa den.
  Lycka till!
  Madde

  Madde

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända