Sveriges första rekommenderade Dog Listener

Det började med en stressad hund…och 2006  blev jag  Sveriges första rekommenderade Dog Listener av världs kända hundexperten  Jan Fennell the Dog Listener i England.

Idag många år senare har jag hunnit göra många hundra hemkonsultationer och också organiserat kurser där vi utbildat många nya  Dog Listeners både i Sverige, några i  Finland och även Estland. Jag har även förtroendet att vara mentor till Dog Listeners världen över samt att jag fått det mycket värdefulla förtroendet att ha Jan Fennell Foundation course i Amichien Bonding här i Sverige och i framtiden kommer vi även ha den i Finland där intresset för Dog Listening växer.

Läs mer om Jan Fennell på www.janfennellthedoglistener.com

Men resan dit var inte så enkel alltid, men det startade med en stressad hund som kom till mig 2004. Läs gärna min historia och kan jag inspirera dig i ditt hundägarskap eller i ditt yrke som är hundrelaterat så gör jag det mer än gärna.

Avliva honom… Mervi, det är ingen ide!

Han fick stämpeln “problemhund” (hopplös, besvärlig, slyngel, korkad, respektlös, och värst av allt, han borde avlivas, för det finns inget att göra för att få ordning på honom)

Det visade sig att inte alls var en problemhund, han var bara en ung kille som föddes i vår människovärld som inte kände sig trygg.

Han läste av signaler som människor gav honom och på så sätt så visste han vilken roll han skulle ha i sin flock. När han fått information om vilken roll han hade i sin flock utifrån hur han ser på kommunikation så tog han det på allvar, för ett flockdjur som hunden så är det livsviktigt att göra det som man är utsedd att göra för att man skall vara en viktig del i den flocken man lever i.

När han var 11 månader så fick han flytta från sin första familj, den enda han kände till förutom valptiden med sin mamma. Han hade blivit ett för stort problem och familjen valde att inte ha honom kvar.

Jag hade under en längre tid suttit och letat hund och kontaktat några olika organisationer som omplacerar hundar. Jag sökte en vuxen hund som hade valptiden bakom sig. Jag hade börjat återhämta mig från en mycket kraftig utbrändhet och min energi var inte så stark. Jag ville ha en enkel hund som ville gå långa promenader med mig i skogen och som jag kunde träna med lite för husbehov.

Kenzo – söt som en nalle

Kenzo kom in i vårt liv i april 2004… lagom stor, av mellanstorlek. Söt som en nalle, vit på bröstet och små vita strumpor på sina tassar. Pigg och alert från 0-100 när något hände runt honom. Gosedjur fick korta liv med Kenzo i närheten. Han såg till att slita sönder dem i tusen bitar på en sekund. Kläder vi hade på oss fick kraftiga rivmärken och blev sönderslitna efter att Kenzo ville leka med oss eller ville på annat sätt kommunicera med oss.

Oj han drog i kopplet något vansinnigt  han bokstavligen låg ner mot marken när han kämpade sig framåt under sin promenad. Då och då fick jag vila lite för han hitta något intressant att nosa /slicka på. Han var galen i löptikars pölar som de lämnat efter sig och där stod han och slickade i sig hormoner som gjorde honom ännu mer stressad. (detta har jag lärt mig efterhand och lät honom inte göra det efter den kunskapen.)

När han bott hos oss i 3 dagar så tog han sin första rymning, vilken sedan blev otroligt många fler. Denna första gång så går jag ut och slänger sopor och när jag öppnar dörren så flyger han ut. Han bara försvann…jag hade inte en chans att förhindra det som skedde. Han var så snabb.

Jag såg honom efter en stund stå glatt viftande på svansen och skälla på grannens katt som skräckslagen satt uppe i trädet. Jag försökte att få tag i honom men han sprang bara iväg så jag inte kunde nå honom. När han ledsnat på katt och råtta leken, där vem följer vem – vem jagar vem så drog han till skogen. Där höll han sig under en längre tid för att sedan återvända till sin nya och obekanta flock han flyttat till.

I december 2013 kom min bok ut, Det goda hundägarskapet från desperation till Inspiration, läs gärna den, ta del av min historia och fyll på med inspiration till ditt eget hundägarskap.